Menu
A+ A A-

Webinar: Η Εξέλιξη Της Πανδημίας, Τρόποι Αντιμετώπισης, Συμπεράσματα Από Την Μέχρι Τώρα Πορεία

Webinar: Η Εξέλιξη Της Πανδημίας, Τρόποι Αντιμετώπισης, Συμπεράσματα Από Την Μέχρι Τώρα Πορεία

Λεπτομέρειες της Διαδικτυακής Διάλεξης:

  • Ημερομηνία: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
  • Ώρα:              Αρχίζει στις 16:00
  • Προβολή:      Ζωντανή μετάδοση από τα κανάλια του Ινστιτούτου Κύπρου στο YouTube και Facebook 
  • Ομιλητές:       Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας & Λοιμωξιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας & Μοριακής Ιολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και Γιώργος Χριστοφίδης, Καθηγητής Μεταδοτικών Ασθενειών & Ανοσίας, Ινστιτούτο Κύπρου & Imperial College London. Συντονιστής: Κώστας Ν. Παπανικόλας, Καθηγητής και Πρόεδρος Ινστιτούτου Κύπρου.


logos banner

Διαδικτυακή Συζήτηση

«Η εξέλιξη της πανδημίας, τρόποι αντιμετώπισης, συμπεράσματα από την μέχρι τώρα πορεία»


The webinar will be in Greek and the live stream is open to the public.
Live streaming of the discussion will be available on The Cyprus Institute’s YouTube Channel and Facebook Channel.
 
Live streaming is facilitated by the CySTEM project funded by the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation program under Grant Agreement No. 667942.
Images and/or recordings of our open public events may be used by The Cyprus Institute for dissemination purposes including print and digital media such as websites, press-releases, social media, and live streaming.

 

Στη συζήτηση θα εξεταστούν πιθανά επιδημιολογικά και ιατρικά σενάρια της εξέλιξης της πανδημίας, όπως και θέματα κοινωνικής και πολιτικής προστασίας. Επιπλέον θα γίνει αναφορά στο ενδεχόμενο μετάλλαξης του ιού, στην ανάπτυξη εμβολίου και της αποτελεσματικότητας του, όπως επίσης στα «καλά» και «επίφοβα» σενάρια για το μέλλον και πως αυτά επηρεάζουν Ελλάδα και Κύπρο.

Ομιλητές

Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας & Λοιμωξιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών

Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας & Μοριακής Ιολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Γιώργος Χριστοφίδης, Καθηγητής Μεταδοτικών Ασθενειών & Ανοσίας, Ινστιτούτο Κύπρου & Imperial College London

 

Συντονιστής

Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας, Πρόεδρος Ινστιτούτου Κύπρου και Ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών


Παρακολουθείστε σε ζωντανή μετάδοση τη συζήτηση μέσα από τις παρακάτω πλατφόρμες της επιλογής σας

• Live Streaming από το κανάλι του Ινστιτούτου Κύπρου στο YouTube
• Live Streaming από τη σελίδα του Ινστιτούτου Κύπρου στο Facebook

Ερωτήσεις και σχόλια θα μπορούν να υποβάλλονται μέσα από τις παραπάνω πλατφόρμες.



Σχετικά με τη Σειρά Διαδικτυακών Διαλέξεων

Το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κύπρου (CREF) και το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) εγκαινιάζουν σειρά Διαδικτυακών Συζητήσεων με θέματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί θα επιχειρήσουν μέσα από επιλεγμένες εισηγήσεις και συμπεράσματα ερευνών να αναλύσουν επίκαιρα ζητήματα, δίνοντας παράλληλα ολοκληρωμένες απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, με απλή και κατανοητή γλώσσα.

Ο πρώτος κύκλος συζητήσεων, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, θα επικεντρωθεί στην πανδημία του Covid-19 και τις επιπτώσεις σε ποικίλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Κύπρο, την Ευρώπη και παγκόσμια. 



Σχετικά με τους ομιλητές

 

4dr charalambos gogosΔρ. Χαράλαμπος Γώγος

Ο Δρ. Χαράλαμπος Γώγος γεννήθηκε στην Πάτρα και απέκτησε το πτυχίο Ιατρικής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1979. Είναι Καθηγητής Παθολογίας και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής και του Τμήματος Λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, ενώ είναι και υπεύθυνος της Κλινικής αναφοράς COVID-19 του Νοσοκομείου. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στο σηπτικό σύνδρομο και την ανοσολογία λοιμώξεων και είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Ομάδας για την Μελέτη της Σήψης, αντιπρόεδρος της Ελλ. Εταιρείας Μελέτης και αντιμετώπισης του AIDS και μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και της Ελληνικής Εταιρείας Αντιμικροβιακής Θεραπείας. Έχει πάνω από 150 εργασίες στο PubMed και πάνω από 6500 αναφορές στη βιβλιογραφία. Αποτελεί μέλος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για της λοίμωξη COVID-19 για την Ελλάδα και Εθνικός Εκπρόσωπος στο Working Group της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλινική αντιμετώπιση του COVID-19. Συμμετέχει σε σημαντικό αριθμό Ελληνικών και διεθνών μελετών σε σχέση με της παθογένεια και τη θεραπεία της λοίμωξης από SARS-CoV-2.

 

3dr petros karayiannisΔρ. Πέτρος Καραγιάννης

Ο Καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης είναι Αναπληρωτής Κοσμήτορας για το Ακαδημαικο Προσωπικο και την Έρευνα, Συμπρόεδρος του Τμήματος Βασικών και Κλινικών Επιστημών, και Καθηγητής Μικροβιολογίας / Μοριακής ιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ για 4 χρόνια, 7 χρόνια στο Royal Free Hospital Medical School και 24 χρόνια στο St Mary's Hospital, Imperial College School of Medicine. Έχει υπηρετήσει σε έναν αριθμό συντακτικών συμβουλίων και είναι επί του παρόντος Ευρωπαίκος Συντάκτης του περιοδικού Viral Hepatitis.

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα ασχολούνται με τους ιούς της ηπατίτιδας, κυρίως B και C (HBV, HCV) και περιλαμβάνουν τη μελέτη των μηχανισμών που ευνοούν την αντοχή του ιού και την αποφυγή της ανοσοαπόκρισης κατά τη διάρκεια της χρόνιας λοίμωξης, την επίδραση των μεταλλάξεων του HBV που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της φυσικής πορείας της χρόνιας μόλυνσης  και αυτών που προκύπτουν ως αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης, μέσω εμβολιασμού ή αντιικής θεραπείας, καθώς και νέων προσεγγίσεων για τη θεραπεία.

Άλλα ερευνητικά ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν μελέτες σχετικά με τη βασική μοριακή βιολογία τόσο του HBV όσο και του HCV, ο ρόλος των διαφόρων ιικών πρωτεϊνών στον πολλαπλασιασμό των ιών, η πιθανή παρεμβολή σε κυτταρικές βιοσυνθετικές ή αμυντικές οδούς, καθώς και ο ρόλος τους στην ηπατοκαρκινογένεση. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας στην Κύπρο που ασχολείται με την πανδημία του SARS-CoV-2.

 

2dr george christophidesΔρ. Γιώργος Κ. Χριστοφίδης

Ο Δρ Γιώργος Κ. Χριστοφίδης είναι Καθηγητής στο Imperial College London όπου κατέχει την Έδρα Λοιμωδών Νόσων και Ανοσίας ενώ παράλληλα είναι Διευθυντής του εργαστηρίου Ανοσογενωμικής και Λοιμώξεων (VigiLab), όπως επίσης και Καθηγητής στο Ινστιτούτο Κύπρου. Γεννήθηκε στην Κύπρο και έκανε τις βασικές του σπουδές στη Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα στην Μοριακή Βιολογία το 2000.

Συνέχισε τις μεταδιδακτορικές του σπουδές στην Ανοσογενωμική στο Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας στη Χαιδελβέργη με υποτροφία Marie Curie της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου και εκλέχθηκε στο επιστημονικό προσωπικό του ιδρύματος το 2003. Το 2005 εκλέχθηκε σε μόνιμο Επίκουρο Καθηγητή στο Imperial College London όπου το 2009 προήχθη σε Αναπληρωτή Καθηγητή και στη συνέχεια σε Καθηγητή το 2011. Ο Δρ Χριστοφίδης θεωρείται ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στον κόσμο στον τομέα των λοιμοδών νόσων που διαδίδονται από έντομα φορείς, καθώς και στον τομέα της έμφυτης ανοσίας.

Τα βασικά ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι σε θέματα που άπτονται σε κατασκευή εμβολίων και ανάπτυξη εναλλακτικών μεθόδων καταστολής της διάδοσης τροπικών ασθενειών που προκαλούνται από ιούς και παράσιτα. Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 μαζί με συνεργάτες του στο Ινστιτούτο Κύπρου, το Imperial College και πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, η ερευνητική του ομάδα έχει αναπτύξει μοντέλα διάδοσης της ασθένειας και πλατφόρμες διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων μεγάλου όγκου σχετικά με την νόσο.

 

1prof papanicolasΔρ. Κώστας Ν. Παπανικόλας

Ο Δρ. Κώστας Ν. Παπανικόλας είναι o Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Εκτελεστικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος Κύπρου.  Είναι κάτοχος B.Sc. και Ph.D. πτυχίων στη Φυσική από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Έχει διατελέσει ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Saclay της Γαλλίας, και Καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Illinois και στο Πανεπιστημίου Αθηνών. Διεύθυνε το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών της Ελλάδας και το Εργαστήριο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προέδρευσε στο Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΕΚΑΠ) της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (1998 - 2006) και υπηρέτησε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι διακεκριμένο μέλος (Fellow) της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europea) όπως και της Silk Road Academy of Sciences (China). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών της Κύπρου. Για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη της Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Κύπρο του απενεμήθει  το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία».  Ονομάστηκε “Commendatore dell’Ordine della Stella d’Italia” από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

 

Message in English for our International Friends

The Cyprus Research and Educational Foundation (CREF) and The Cyprus Institute are launching a series of Internet Discussions on issues that concern the scientific community and society at large. Please note that these online discussions are separate from our regular CyI seminar/colloquia/webinar series (that are always in English), and instead will involve Greek speakers and will be conducted exclusively in Greek, as they are aimed for the general public.

Distinguished scientists and academics will try to analyze current issues through selected presentations and research findings, while giving comprehensive answers to important questions, in simple and understandable language.

The first round of discussions, in collaboration with the Cyprus Academy of Sciences, Letters and Arts, will focus on the Covid-19 pandemic and its implications for a variety of areas of economic and social activity in Cyprus, Europe and globally. The first discussion takes place today at 4:00 pm, and speakers include Charalambos Gogos, Professor of Pathology and Infectious Diseases at the University of Patras, Petros Karayiannis, Associate Dean for Faculty & Research and Professor of Microbiology/Molecular Virology at the University of Nicosia Medical School, and George Christophides, Professor of Infectious Diseases & Immunity, at Imperial College London and The Cyprus Institute. The discussion will be coordinated by Professor Papanicolas, President of The Cyprus Institute.

 


Medochemie


Contact: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

View all CyI events.

 

 

Additional Info

  • Date: Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020
  • Time: Αρχίζει στις 16:00
  • Speaker: Χαράλαμπος Γώγος, Καθηγητής Παθολογίας & Λοιμωξιολογίας, Πανεπιστημίου Πατρών,
    Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας & Μοριακής Ιολογίας, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και
    Γιώργος Χριστοφίδης, Καθηγητής Μεταδοτικών Ασθενειών & Ανοσίας, Ινστιτούτο Κύπρου & Imperial College London