Menu
A+ A A-

Webinar: Οικονομικές-κοινωνικές Επιπτώσεις της Πανδημίας. Ο Ρόλος του Κράτους και των Eυρωπαϊκών θεσμών

Webinar: Οικονομικές-κοινωνικές Επιπτώσεις της Πανδημίας. Ο Ρόλος του Κράτους και των Eυρωπαϊκών θεσμών

Λεπτομέρειες της Διαδικτυακής Διάλεξης:

  • Ημερομηνία: Δευτέρα 22 Ιουνίου
  • Ώρα:              Αρχίζει στις 16:00
  • Προβολή:      Ζωντανή μετάδοση από τα κανάλια του Ινστιτούτου Κύπρου στο YouTube και Facebook 
  • Ομιλητές:      Αναστάσιος Γιαννίτσης, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών;
                           Σταύρος Ζένιος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου;
                           Σταύρος Θωμαδάκης, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του International Ethics Standards Board for
                           Accountants (IESBA) στη Νέα Υόρκη


(Scroll down for English)

logos banner

Διαδικτυακή Συζήτηση Σειράς Διαλέξεων "Με την Ματιά της Επιστήμης"

Οικονομικές-κοινωνικές Επιπτώσεις της Πανδημίας. Ο ρόλος του Κράτους και των Eυρωπαϊκών θεσμών


The webinar will be in Greek and the live stream is open to the public.
Live streaming of the discussion will be available on The Cyprus Institute’s YouTube Channel and Facebook Channel.
 
Live streaming is facilitated by the CySTEM project funded by the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation program under Grant Agreement No. 667942.
Images and/or recordings of our open public events may be used by The Cyprus Institute for dissemination purposes including print and digital media such as websites, press-releases, social media, and live streaming.

 

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας στην Κύπρο και την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια και ευρωπαϊκή διάσταση. Επίσης θα εξεταστεί η επάρκεια του διεθνούς και ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος εν καιρώ κρίσης, καθώς και ο ρόλος του κράτους και των Ευρωπαϊκών Θεσμών (ΕΕ, ΕΚΤ, ΕΜΣ) στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων αυτών.


Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2020, 16:00

Ομιλητές

Αναστάσιος Γιαννίτσης, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σταύρος Ζένιος, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Σταύρος Θωμαδάκης, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA)

 

Συντονιστής

Κώστας Ν. Παπανικόλας, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος Ινστιτούτου Κύπρου


Παρακολουθείστε σε ζωντανή μετάδοση τη συζήτηση μέσα από τις παρακάτω πλατφόρμες της επιλογής σας

• Live Streaming από το κανάλι του Ινστιτούτου Κύπρου στο YouTube
• Live Streaming από τη σελίδα του Ινστιτούτου Κύπρου στο Facebook

Ερωτήσεις και σχόλια θα μπορούν να υποβάλλονται μέσα από τις παραπάνω πλατφόρμες.



Σχετικά με τη Σειρά Διαδικτυακών Διαλέξεων "Με την Ματιά της Επιστήμης"

Το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κύπρου (CREF) και το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), διοργανώνουν διαδικτυακές συζητήσεις στο πλαίσιο της Σειράς Διαδικτυακών Διαλέξεων που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί θα επιχειρήσουν μέσα από επιλεγμένες εισηγήσεις και συμπεράσματα ερευνών να αναλύσουν επίκαιρα ζητήματα, δίνοντας παράλληλα ολοκληρωμένες απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, με απλή και κατανοητή γλώσσα.

Ο πρώτος κύκλος συζητήσεων, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, θα επικεντρωθεί στην πανδημία του COVID-19 και τις επιπτώσεις σε ποικίλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Κύπρο, την Ευρώπη και παγκόσμια. Η σειρά συζητήσεων έχει χορηγούς το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και τη Φαρμακοβιομηχανία Medochemie.



Σχετικά με τους ομιλητές

Καθ. Αναστάσιος ΓιαννίτσηςΚαθ. Αναστάσιος Γιαννίτσης

Ο Αναστάσιος Γιαννίτσης σπούδασε Νομικά και Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έλαβε διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά από το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Βερολίνου. Υπήρξε καθηγητής στο οικονομικό τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας μέχρι το 2011 και έκτοτε ομότιμος καθηγητής. Ο Καθηγητής Αναστάσιος Γιαννίτσης είναι Μέλος του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου.

Διετέλεσε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Εσωτερικών, Οικονομικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Ελληνικών Πετρελαίων, Mέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ) και Επίτιμο Μέλος των Special Olympics Hellas.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα για οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά θέματα. Στο επίκεντρο των επιστημονικών του εργασιών βρίσκονται τα θέματα της αναπτυξιακής θεωρίας και πολιτικής, τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας, τα διεθνή οικονομικά, θέματα ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τα οικονομικά της τεχνολογίας.



Καθ. Σταύρος ΖένιοςΚαθ. Σταύρος Ζένιος

Ο Σταύρος Ζένιος είναι Καθηγητής της Διοικητικής Επιστήμης και Χρηματοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Non-resident Fellow στην δεξαμενή σκέψης Bruegel, Senior Fellow στη Σχολή Διοίκησης The Wharton School του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας, ΗΠΑ.

Διετέλεσε Επίκουρος Καθηγητής, Αναπληρωτής Καθηγητής και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής σε Πανεπιστήμια όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), της Βιέννης, της Χάϊφα και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2000 επελέγη ως Marie Curie Fellow της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διετέλεσε υπότροφος του Εθνικού Ιδρύματος Έρευνας της Ιταλίας στα Πανεπιστήμια Μιλάνου και Βενετίας. Υπηρέτησε ως Διευθυντής της Ερευνητικής Μονάδας Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Μελετών του Πανεπιστημίου, η οποία έχει επιλεγεί ως Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξελέγη στο αξίωμα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου από το 2002 δύο φορές, και το 2007 εξελέγη Πρόεδρος της Συνόδου των Πανεπιστημίων των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών UNICA στην Σύνοδο της Μόσχας. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, ηλεκτρολογία-μηχανική στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο, και απόκτησε τον Διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο Princeton, ΗΠΑ. Η διδακτορική του διατριβή έτυχε Τιμητικής Διάκρισης από την Επιστημονική Εταιρία Επιχειρησιακής Έρευνας.

 

Καθ. Σταύρος ΘωμαδάκηςΚαθ. Σταύρος Θωμαδάκης

Ο Σταύρος Β. Θωμαδάκης είναι ομότιμος καθηγητής Χρηματοοικονομικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Μέλος του Συμβουλίου Επιτρόπων του Ινστιτούτου Κύπρου. Αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών και σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο Yale. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Sloan School of Management του Μ.Ι.Τ., από το οποίο έλαβε το πτυχίο Master of Science και το διδακτορικό δίπλωμα στην Χρηματοοικονομική Επιστήμη και την Εφαρμοσμένη Οικονομική. Είναι συγγραφέας πληθώρας επιστημονικών βιβλίων και άρθρων στους τομείς της χρηματοοικονομικής της τραπεζικής, της οικονομικής ιστορίας και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. 

Έχει μακρά θητεία σε δημόσιες και διεθνείς θέσεις. Διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά την περίοδο οργάνωσης του θεσμού 1996-2004, πρόεδρος του ΚΕΠΕ και Oικονομικός Σύμβουλος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Ήταν πρώτος πρόεδρος του Public Interest Oversight Board για την επιθεώρηση των διεθνών ελεγκτικών και δεοντολογικών προτύπων οικονομικού ελέγχου.

Είναι Πρόεδρος του International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA), Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, μέλος του Ελληνικού Συμβουλίου Εταιρικής Διακυβέρνησης και μέλος του «Stakeholders’ Group» της Ευρωπαϊκής Αρχής Εποπτείας της Κεφαλαιαγοράς (ESMA).

 

Prof Costas PapanicolasΚαθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας

Ο Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας είναι o Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Εκτελεστικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος Κύπρου.  Είναι κάτοχος B.Sc. και Ph.D. πτυχίων στη Φυσική από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).

Έχει διατελέσει ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Saclay της Γαλλίας, και Καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Illinois και στο Πανεπιστημίου Αθηνών. Διεύθυνε το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών της Ελλάδας και το Εργαστήριο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προέδρευσε στο Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΕΚΑΠ) της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (1998 - 2006) και υπηρέτησε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι διακεκριμένο μέλος (Fellow) της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europea) όπως και της Silk Road Academy of Sciences (China). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών της Κύπρου. Για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη της Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Κύπρο του απενεμήθει  το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία».  Ονομάστηκε “Commendatore dell’Ordine della Stella d’Italia” από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

 




Message in English for our International Friends

The Cyprus Research and Educational Foundation (CREF) and The Cyprus Institute are launching a series of Internet Discussions on issues that concern the scientific community and society at large. Please note that these online discussions are separate from our regular CyI seminar/colloquia/webinar series (that are always in English), and instead will involve Greek speakers and will be conducted exclusively in Greek, as they are aimed for the general public. Distinguished scientists and academics will try to analyze current issues through selected presentations and research findings, while giving comprehensive answers to important questions, in simple and understandable language.The discussions are moderated by Professor Papanicolas, President of The Cyprus Institute.

 


RIF Medochemie Logos

Υποστηρικτής:

 OEB 60 xronia




Contact: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

View all CyI events.

 

 

Additional Info

  • Date: Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020
  • Time: Αρχίζει στις 16:00
  • Speaker: Αναστάσιος Γιαννίτσης, Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
    Σταύρος Ζένιος, Καθηγητής Χρηματοοικονομικών και Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και
    Σταύρος Θωμαδάκης, Καθηγητής ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του International Ethics Standards Board for Accountants (IESBA) στη Νέα Υόρκη