Menu
A+ A A-

banner

 

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, στις 23:05 μ.μ.
από το ΡΙΚ1 και το Δορυφορικό Πρόγραμμα με θέμα
«Κλιματική Αλλαγή: Αποφυγή μη ανατρέψιμων καταστάσεων» (μέρος Β')

 

Η εκπομπή θα προβληθεί σε επανάληψη την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου στις 14:15 μ.μ. από το ΡΙΚ 1,
και τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου στις 18:30 μ.μ. από το ΡΙΚ 2


Η εκπομπή θα μεταδίδεται μέσω live streaming από τη σελίδα του ΡΙΚ

Χορηγός της εκπομπής η φαρμακοβιομηχανία Medochemie 

 


 

The Cyprus Institute (CyI) and the Cyprus Broadcasting Corporation (CyBC) have launched a TV series of discussions on issues that concern the scientific community and society at large. The TV show “Science and Society” («Επιστήμη και Κοινωνία») is  conducted in Greek, aimed for the general public. Distinguished academics analyse current issues through selected presentations and research findings, while giving comprehensive answers to important questions, in simple and understandable language. The discussions are moderated by Professor Costas N. Papanicolas and Natasa Kafkalia.

-------------------------------------------------Το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το ΡΙΚ παρουσιάζουν την τηλεοπτική εκπομπή «Επιστήμη και Κοινωνία». Στόχος η ανάλυση καίριων και επίκαιρων ζητημάτων, μέσα από επιστημονική προσέγγιση, έρευνες, συμπεράσματα και εισηγήσεις.  Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την ελληνόφωνη διασπορά, θα επιχειρούν κάθε φορά να δώσουν εμπεριστατωμένες απαντήσεις με απλή και κατανοητή γλώσσα. Την εκπομπή συντονίζει ο καθηγητής, Κώστας Ν. Παπανικόλας, ενώ το ρόλο της παρουσιάστριας αναλαμβάνει η Νατάσα Καυκαλιά.

-------------------------------------------------

Μέρες πρώτης προβολής:

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020 «Εμβόλια και Εμβολιασμοί»
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020 «Κλιματική Αλλαγή: Αποφυγή μη ανατρέψιμων καταστάσεων» (μέρος Α')
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020 «Κλιματική Αλλαγή: Αποφυγή μη ανατρέψιμων καταστάσεων» (μέρος Β')
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020 «Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα Δίκτυα 5G: προκλήσεις και ανησυχίες»
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2020
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020Παρακολουθείστε εδώ προηγούμενες εκπομπές:

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020


-------------------------------------------------

Τρίτη Εκπομπή (Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου): «Κλιματική Αλλαγή: Αποφυγή μη ανατρέψιμων καταστάσεων» (μέρος Β')

Το τρίτο επεισόδιο της σειράς, συνέχεια του δεύτερου, επικεντρώνεται στις ανεπανόρθωτες συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής. Συνέπειες όπως το λιώσιμο των πάγων σε Γροιλανδία, Αρκτική και Ανταρκτική με επακόλουθο τη δραματική άνοδο της στάθμης της θάλασσας, και τη καταστροφή των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας του πλανήτη. Μπορεί να ανατραπεί η κατάσταση; Ποιες πρωτοβουλίες λαμβάνει η Κυπριακή Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει την Κλιματική Αλλαγή;

Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή οι: Κώστας Καδής, Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, και Κώστας Καρτάλης, Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα Φυσικής και Περιβάλλοντος στο Τμήμα Φυσικής, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εκπομπή θα προβληθεί επίσης αποκλειστική συνέντευξη της διακεκριμένης ερευνήτριας και ακαδημαϊκού, Joanna Haigh, Καθηγήτριας και Συν-διευθύντριας του Ινστιτούτου Grantham για την Κλιματική Αλλαγή και το Περιβάλλον στο Imperial College του Λονδίνου, για το φλέγον θέμα της εφαρμογής της συνθήκης των Παρισίων και της επερχόμενης  διεθνούς διάσκεψης για συντονισμό των κρατών (COP 26).


 -------------------------------------------------

Τέταρτη Εκπομπή (6 Νοεμβρίου): «Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα Δίκτυα 5G: προκλήσεις και ανησυχίες»

Η τέταρτη εκπομπή θα επικεντρωθεί στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρουν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) και τα δίκτυα 5ης γενεάς ή αλλιώς 5G. Τα δίκτυα 5G βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και φέρνουν μια νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι δυνατότητες που ανοίγουν θα αλλάξουν καθοριστικά τις ζωές μας προς το καλύτερο. Ταυτόχρονα, έχουν εκδηλωθεί σκεπτικισμός και ανησυχίες: Είναι ασφαλή τα δίκτυα 5G για τη δημόσια υγεία; Θα απειλήσουν την ιδιωτικότητα μας; Θα εδραιώσουν ή θα αποδυναμώσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και έλεγχο;
 
Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή θα είναι ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, από Ελλάδα η Ευαγγελία (Λίλιαν) Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία, και από τις ΗΠΑ ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT.
  
Το κοινό ενθαρρύνεται να αποστέλλει τις δικές του ερωτήσεις και σχόλια αναφορικά με το θέμα της εκπομπής στην ηλεκτρονική διεύθυνσή epistimi&This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή στη σελίδα στο Facebook @EpistimiKaiKoinonia. Τα σχόλια και ερωτήσεις του κοινού θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του διαλόγου και θα καθορίσουν τη συζήτηση στην εκπομπή.

 

 

Additional Info

  • Date: Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, στις 23:05 το βράδυ από το ΡΙΚ1
  • Speaker: Το θέμα: «Κλιματική Αλλαγή: Αποφυγή μη ανατρέψιμων καταστάσεων»
    (Μέρος Β')