Menu
A+ A A-

banner

 

Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, στις 23:05 μ.μ.
από το ΡΙΚ1 και το Δορυφορικό Πρόγραμμα με θέμα
«Βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις» (μέρος Α')

 

Η εκπομπή θα μεταδίδεται μέσω live streaming από τη σελίδα του ΡΙΚ

Η εκπομπή θα προβληθεί σε επανάληψη την Κυριακή, 22 Νοεμβρίου στις 14:15 μ.μ. από το ΡΙΚ 1,
και τη Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου στις 18:30 μ.μ. από το ΡΙΚ 2


Χορηγός της εκπομπής η φαρμακοβιομηχανία Medochemie 

 


 

The Cyprus Institute (CyI) and the Cyprus Broadcasting Corporation (CyBC) have launched a TV series of discussions on issues that concern the scientific community and society at large. The TV show “Science and Society” («Επιστήμη και Κοινωνία») is conducted in Greek, aimed for the general public. Distinguished academics analyse current issues through selected presentations and research findings, while giving comprehensive answers to important questions, in simple and understandable language. The discussions are moderated by Professor Costas N. Papanicolas and Natasa Kafkalia.

-------------------------------------------------



Το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το ΡΙΚ παρουσιάζουν την τηλεοπτική εκπομπή «Επιστήμη και Κοινωνία». Στόχος η ανάλυση καίριων και επίκαιρων ζητημάτων, μέσα από επιστημονική προσέγγιση, έρευνες, συμπεράσματα και εισηγήσεις. Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την ελληνόφωνη διασπορά, θα επιχειρούν κάθε φορά να δώσουν εμπεριστατωμένες απαντήσεις με απλή και κατανοητή γλώσσα. Την εκπομπή συντονίζει ο καθηγητής, Κώστας Ν. Παπανικόλας, ενώ το ρόλο της παρουσιάστριας αναλαμβάνει η Νατάσα Καυκαλιά.

-------------------------------------------------

Θέματα, μέρες πρώτης προβολής και σύνδεσμοι σε προηγούμενες εκπομπές:


-----------------------------------------------

Πέμπτη Εκπομπή (Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου): «Βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις» (μέρος Α')


Η πέμπτη και έκτη εκπομπή θα επικεντρωθούν στις επιστημονικές ανακαλύψεις πίσω από τα φετινά βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής που θα απονεμηθούν στις 13 Δεκεμβρίου 2020, τις αναμενόμενες επιπτώσεις τους, αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν και αφορούν θέματα ηθικής και δεοντολογίας.

Συγκεκριμένα, η πέμπτη εκπομπή θα εστιάσει στο Νόμπελ Χημείας 2020 με το οποίο θα τιμηθούν η Γαλλίδα επιστήμονας Emmanuelle Charpentier και η Αμερικανίδα Jennifer Doudna, για την ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος με την ονομασία «Crispr/Cas9» ή «μοριακά ψαλίδια». Χρησιμοποιώντας το εργαλείο αυτό, οι ερευνητές μπορούν να αλλάξουν το DNA των ζώων, των φυτών και των μικροοργανισμών με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια. Αυτή η τεχνολογία έχει επαναστατικό αντίκτυπο στην ιατρική και στις βιοεπιστήμες γενικότερα.

Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή θα είναι ο Καθηγητής Λεωνίδας Φυλακτού, Γενικός Εκτελεστικός Ιατρικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, ο Νίκος Μοσχονάς, Καθηγητής Ιατρικής Μοριακής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γενετικής Βιολογίας, και ο Νεκτάριος Ταβερναράκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Κρήτης, και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (European Research Council – ERC). Θα προβληθεί επίσης αποκλειστική συνέντευξη με τον Νομπελίστα Harold Varmus, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Cornell των ΗΠΑ και πρώην διευθυντή των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ.

-----------------------------------------------

Έκτη Εκπομπή (Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου): «Βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις» (μέρος Β')

Η έκτη εκπομπή αποτελεί συνέχεια της πέμπτης, και θα εστιάσει αυτή τη φορά στις επιστημονικές ανακαλύψεις πίσω από το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το 2020 και τις αναμενόμενες επιπτώσεις του.

Πιο αναλυτικά, με το Νόμπελ Φυσικής 2020 θα τιμηθούν οι τρεις πρωτοπόροι της έρευνας για τις «μαύρες τρύπες»: ο Βρετανός Roger Penrose, ο Γερμανός Reinhard Genzel και η Αμερικανίδα Andrea Ghenz. Ο Penrose ανακάλυψε πως ο σχηματισμός μιας μαύρης τρύπας είναι κάτι που προβλέπεται από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας, ενώ οι Genzel και Ghenz για την ανακάλυψη ενός συμπαγούς υπερμεγέθους αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας.

Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή θα είναι ο Ανδρέας Ευσταθίου, Καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Θεοχάρης Αποστολάτος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ο Κώστας Κόκκοτας, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Tübingen στη Γερμανία.

Το κοινό ενθαρρύνεται να αποστέλλει τις δικές του ερωτήσεις και σχόλια αναφορικά με το θέμα της εκπομπής στην ηλεκτρονική διεύθυνσή epistimi&This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή στη σελίδα στο Facebook @EpistimiKaiKoinonia. Τα σχόλια και ερωτήσεις του κοινού θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του διαλόγου και θα καθορίσουν τη συζήτηση στην εκπομπή.

 

 

Additional Info

  • Date: Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου, στις 23:05 το βράδυ από το ΡΙΚ1
  • Speaker: Το θέμα: «Βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις»

Publications & Media