Menu
A+ A A-

Webinar: Δημοκρατία, Ιδιωτικότητα και Ανθρώπινα Δικαιώματα σε Περιόδους Κρίσης

Webinar: Δημοκρατία, Ιδιωτικότητα και Ανθρώπινα Δικαιώματα σε Περιόδους Κρίσης

Λεπτομέρειες της Διαδικτυακής Διάλεξης:

 • Ημερομηνία: Τετάρτη 1 Ιουλίου
 • Ώρα:              Αρχίζει στις 16:00
 • Προβολή:      Ζωντανή μετάδοση από τα κανάλια του Ινστιτούτου Κύπρου στο YouTube και Facebook 
 • Ομιλητές:      Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου και Δημοσίου Δικαίου και Πρόεδρος Τμήματος Νομικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
                        Παύλος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
                        Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία
                        (European Public Law Organisation)


(Scroll down for English)

CREF CyI Cyprus Academy PRAXIS Banner

Διαδικτυακή Συζήτηση Σειράς Διαλέξεων "Με την Ματιά της Επιστήμης"

Δημοκρατία, Ιδιωτικότητα και Ανθρώπινα Δικαιώματα σε Περιόδους Κρίσης


The webinar will be in Greek and the live stream is open to the public.
Live streaming of the discussion will be available on The Cyprus Institute’s YouTube Channel and Facebook Channel.
 
Live streaming is facilitated by the CySTEM project funded by the European Union’s Horizon 2020 Research and Innovation program under Grant Agreement No. 667942.
Images and/or recordings of our open public events may be used by The Cyprus Institute for dissemination purposes including print and digital media such as websites, press-releases, social media, and live streaming.

 

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην επιβολή περιορισμών και ελέγχων στις κινήσεις των πολιτών, καθώς και στο ενδεχόμενο εντατικοποίησης τους, ως αποτέλεσμα της ανάγκης παρακολούθησης της διασυνοριακής κίνησης, συνεπεία της πανδημίας. Επίσης θα εξεταστούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για την Δημοκρατία, την ιδιωτικότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα από την παρακολούθηση των πολιτών, με τη συγκατάθεση τους ή όχι, από κρατικές και μη αρχές στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας.

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020, 16:00

Ομιλητές

Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου και Δημοσίου Δικαίου και Πρόεδρος Τμήματος Νομικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Παύλος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης

Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία (European Public Law Organisation)

 

Συντονιστής

Κώστας Ν. Παπανικόλας, Ακαδημαϊκός, Πρόεδρος Ινστιτούτου Κύπρου


Παρακολουθείστε σε ζωντανή μετάδοση τη συζήτηση μέσα από τις παρακάτω πλατφόρμες της επιλογής σας

• Live Streaming από το κανάλι του Ινστιτούτου Κύπρου στο YouTube
• Live Streaming από τη σελίδα του Ινστιτούτου Κύπρου στο Facebook

Ερωτήσεις και σχόλια θα μπορούν να υποβάλλονται μέσα από τις παραπάνω πλατφόρμες.Σχετικά με τη Σειρά Διαδικτυακών Διαλέξεων "Με την Ματιά της Επιστήμης"


Το Ερευνητικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κύπρου (CREF) και το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), διοργανώνουν διαδικτυακές συζητήσεις στο πλαίσιο της Σειράς Διαδικτυακών Διαλέξεων που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα και την κοινωνία ευρύτερα.

Διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί θα επιχειρήσουν μέσα από επιλεγμένες εισηγήσεις και συμπεράσματα ερευνών να αναλύσουν επίκαιρα ζητήματα, δίνοντας παράλληλα ολοκληρωμένες απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, με απλή και κατανοητή γλώσσα.

Ο πρώτος κύκλος συζητήσεων, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ακαδημία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, θα επικεντρωθεί στην πανδημία του COVID-19 και τις επιπτώσεις σε ποικίλους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην Κύπρο, την Ευρώπη και παγκόσμια.

Η σειρά συζητήσεων έχει χορηγούς το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και τη Φαρμακοβιομηχανία Medochemie.

 Σχετικά με τους ομιλητές

Καθ. Αχιλλέας ΑιμιλιανίδηςΚαθ. Αχιλλέας Αιμιλιανίδης

Ο Αχιλλεύς Κ. Αιμιλιανίδης είναι Καθηγητής και Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δικηγόρος, διδάκτωρ δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εκλεγεί ως μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Είναι Πρόεδρος του Royal Commonwealth Society Cyprus Branch και του Κέντρου Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας, σύμβουλος έκδοσης του Cyprus Review και μέλος πολυάριθμων επιστημονικών επιτροπών.

Διετέλεσε εκδότης της Επιθεώρησης Κυπριακού & Ευρωπαϊκού Δικαίου και Πρόεδρος του Κέντρου Επιστημονικού Διαλόγου και Έρευνας. Έχει τιμηθεί για το έργο του με το βραβείο Άννυς Τσάτσου από το Κέντρο Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου στην Αθήνα. Στις σημαντικές δημοσιεύσεις του περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: "Law and Religion in Cyprus" (2011), "Religious Freedom in the EU" (2010), "Το νέο Ευρωπαϊκό Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο των Συμβάσεων" (2009), "Κυπριακό Κληρονομικό Δίκαιο" (2008), "Κυπριακό Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων" (2007), "Επαγγελματικό Δίκαιο των Δικηγόρων" (2007), "Η Υπέρβαση του Κυπριακού Συντάγματος" (2006), "Το Κυπριακό Δίκαιο του Γάμου και του Διαζυγίου" (2006).

 

Καθ. Παύλος ΕλευθεριάδηςΚαθ. Παύλος Ελευθεριάδης

Ο Παύλος Ελευθεριάδης είναι καθηγητής δημοσίου δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διδάσκει συνταγματικό δίκαιο, Ευρωπαϊκό δίκαιο και φιλοσοφία του δικαίου. Αποφοίτησε το 1990 από το νομικό τμήμα του πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο του Cambridge, από όπου πήρε το διδακτορικό του το 1995.

Στο βιβλίο του Legal Rights (Oxford, 2008) ανέλυσε την έννοια των ατομικων διακιωμάτων και και των περιορισμών τους, ειδικά στα πλαίσια της συνταγματικής τους προστασίας. Στο τελευταίο του βιβλίο, A Union of Peoples: Εurope as a Community of Principle (Oxford, 2020) διατύπωσε μια ολοκληρωμένη θεωρία της ΕΕ ως μιας διεθνούς ένωσης. Δικηγορεί σε θέματα δημοσίου, περιβαλλοντικού και Ευρωπαϊκού δικαίου από το γραφείο Francis Taylor Building στο Λονδίνο.

 

Καθ. Λίλιαν ΜήτρουΚαθ. Λίλιαν Μήτρου

Η Ευαγγελία (Λίλιαν) Μήτρου είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία (Εuropean Public Law Organisation)  και Δικηγόρος Αθηνών.

Σπούδασε στη Νομική Σχολή ΕΚΠΑ και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της (1993) στη Γερμανία με αντικείμενο τα μοντέλα προστασίας δεδομένων στη Γερμανία και τη Γαλλία. Διδάσκει Δίκαιο Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και Δίκαιο της Πληροφορίας/Διαδικτύου στο Τμήμα Μηχανικών και Πληροφοριακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ως επισκέπτρια καθηγήτρια  στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και  στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών).

Διετέλεσε  μέλος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (1999-2003). Κατά την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ (2014) υπήρξε Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για την  προστασία δεδομένων (DAPIX) που διεξήγαγε τις συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (2016/679/ΕΕ) και την Οδηγία για την Προστασία Προσωπικών Δεδομένων (2016/680/ΕΕ) σε τεχνικό επίπεδο. Έχει διατελέσει μέλος/ πρόεδρος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών με αντικείμενο την προστασία προσωπικών δεδομένων, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες,  την ασφάλεια πληροφοριών- υποδομών-δικτύων, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση κ.α (Ν. 2472/97, Ν. 3471/06, Ν. 3861/10, Ν. 3979/11 κ.α).

Έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά έργα με αντικείμενο την προστασία και την ασφάλεια προσωπικών δεδομένων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο. Έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλά έργα συμμόρφωσης με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Έχει γράψει  βιβλία και επιστημονικά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά και γερμανικά.  Prof Costas PapanicolasΚαθ. Κώστας Ν. Παπανικόλας

Ο Καθηγητής Κώστας Ν. Παπανικόλας είναι o Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κύπρου και Εκτελεστικός Διευθυντής του Εκπαιδευτικού και Ερευνητικού Ιδρύματος Κύπρου.  Είναι κάτοχος B.Sc. και Ph.D. πτυχίων στη Φυσική από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT).
 
Έχει διατελέσει ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Saclay της Γαλλίας, και Καθηγητής στο Πανεπιστημίου του Illinois και στο Πανεπιστημίου Αθηνών. Διεύθυνε το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών της Ελλάδας και το Εργαστήριο Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προέδρευσε στο Συμβούλιο Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Πιστοποίησης (ΣΕΚΑΠ) της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Κυπριακής Δημοκρατίας (1998 - 2006) και υπηρέτησε στην Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή για την Επιστήμη και την Τεχνολογία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Είναι διακεκριμένο μέλος (Fellow) της Αμερικανικής Φυσικής Εταιρείας και τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europea) όπως και της Silk Road Academy of Sciences (China). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών της Κύπρου. Για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη της Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Κύπρο του απενεμήθει  το μετάλλιο «Εξαίρετης Προσφοράς προς την Κυπριακή Δημοκρατία».  Ονομάστηκε “Commendatore dell’Ordine della Stella d’Italia” από τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας.

 
Message in English for our International Friends

The Cyprus Research and Educational Foundation (CREF) and The Cyprus Institute are launching a series of Internet Discussions on issues that concern the scientific community and society at large. Please note that these online discussions are separate from our regular CyI seminar/colloquia/webinar series (that are always in English), and instead will involve Greek speakers and will be conducted exclusively in Greek, as they are aimed for the general public. Distinguished scientists and academics will try to analyze current issues through selected presentations and research findings, while giving comprehensive answers to important questions, in simple and understandable language.The discussions are moderated by Professor Papanicolas, President of The Cyprus Institute.

 


RIF Medochemie Logos

Contact: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

View all CyI events.

 

 

Additional Info

 • Date: Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020
 • Time: Αρχίζει στις 16:00
 • Speaker: Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, Ακαδημαϊκός, Καθηγητής Ιδιωτικού Δικαίου και Δημοσίου Δικαίου και Πρόεδρος Τμήματος Νομικής, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
  Παύλος Ελευθεριάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης,
  Λίλιαν Μήτρου, Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία (European Public Law Organisation)

Publications & Media