Menu
A+ A A-

banner

 

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, στις 23:05 μ.μ.
από το ΡΙΚ1 και το Δορυφορικό Πρόγραμμα με θέμα
«Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα Δίκτυα 5G: Ευκαιρίες και Ανησυχίες»

 

Η εκπομπή θα προβληθεί σε επανάληψη την Κυριακή, 8 Νοεμβρίου στις 14:15 μ.μ. από το ΡΙΚ 1,
και τη Δευτέρα, 9 Νοεμβρίου στις 18:30 μ.μ. από το ΡΙΚ 2


Η εκπομπή θα μεταδίδεται μέσω live streaming από τη σελίδα του ΡΙΚ

Χορηγός της εκπομπής η φαρμακοβιομηχανία Medochemie 

 


 

The Cyprus Institute (CyI) and the Cyprus Broadcasting Corporation (CyBC) have launched a TV series of discussions on issues that concern the scientific community and society at large. The TV show “Science and Society” («Επιστήμη και Κοινωνία») is conducted in Greek, aimed for the general public. Distinguished academics analyse current issues through selected presentations and research findings, while giving comprehensive answers to important questions, in simple and understandable language. The discussions are moderated by Professor Costas N. Papanicolas and Natasa Kafkalia.

-------------------------------------------------



Το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το ΡΙΚ παρουσιάζουν την τηλεοπτική εκπομπή «Επιστήμη και Κοινωνία». Στόχος η ανάλυση καίριων και επίκαιρων ζητημάτων, μέσα από επιστημονική προσέγγιση, έρευνες, συμπεράσματα και εισηγήσεις. Διακεκριμένοι επιστήμονες από την Κύπρο, την Ελλάδα και την ελληνόφωνη διασπορά, θα επιχειρούν κάθε φορά να δώσουν εμπεριστατωμένες απαντήσεις με απλή και κατανοητή γλώσσα. Την εκπομπή συντονίζει ο καθηγητής, Κώστας Ν. Παπανικόλας, ενώ το ρόλο της παρουσιάστριας αναλαμβάνει η Νατάσα Καυκαλιά.

-------------------------------------------------

Μέρες πρώτης προβολής:

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου «Εμβόλια και Εμβολιασμοί»
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου «Κλιματική Αλλαγή: Αποφυγή μη ανατρέψιμων καταστάσεων» (Μέρος Α')»
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου «Κλιματική Αλλαγή: Αποφυγή μη ανατρέψιμων καταστάσεων» (Μέρος Β')»
Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου «Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα Δίκτυα 5G: Ευκαιρίες και Ανησυχίες»
Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου «Βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις» (Μέρος Α')
Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου «Βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις» (Μέρος Β')
Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου



Παρακολουθείστε εδώ προηγούμενες εκπομπές:

Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2020
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2020



-----------------------------------------------

Τέταρτη Εκπομπή (Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου): «Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα Δίκτυα 5G: Ευκαιρίες και Ανησυχίες»

Η τέταρτη εκπομπή θα επικεντρωθεί στις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που αναμένεται να επιφέρουν το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) και τα δίκτυα 5ης γενεάς ή αλλιώς 5G.

Τα δίκτυα 5G βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης και φέρνουν μια νέα εποχή στον κόσμο του διαδικτύου. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι δυνατότητες που ανοίγουν θα αλλάξουν καθοριστικά τις ζωές μας προς το καλύτερο. Ταυτόχρονα, έχουν εκδηλωθεί σκεπτικισμός και ανησυχίες: Είναι ασφαλή τα δίκτυα 5G για τη δημόσια υγεία; Θα απειλήσουν την ιδιωτικότητα μας; Θα εδραιώσουν ή θα αποδυναμώσουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και έλεγχο;

Φιλοξενούμενοι στην εκπομπή θα είναι ο Κυριάκος Κόκκινος, Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, από Ελλάδα η Ευαγγελία (Λίλιαν) Μήτρου, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου και Πρόεδρος του Ινστιτούτου για την Ιδιωτικότητα, τα Προσωπικά Δεδομένα και την Τεχνολογία, και από τις ΗΠΑ ο Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT.

-----------------------------------------------

 Πέμπτη Εκπομπή (Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου):
«Βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής 2020: Ανακαλύψεις και Επιπτώσεις» (Μέρος Α')

Η πέμπτη και έκτη εκπομπή θα επικεντρωθούν στις επιστημονικές ανακαλύψεις πίσω από τα φετινά βραβεία Νόμπελ Χημείας και Φυσικής που θα απονεμηθούν στις 13 Δεκεμβρίου 2020, τις αναμενόμενες επιπτώσεις τους, αλλά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν και αφορούν θέματα ηθικής και δεοντολογίας.

Συγκεκριμένα, με το Νόμπελ Χημείας 2020 θα τιμηθούν η Γαλλίδα επιστήμονας Εμανουέλ Σαρπαντιέ και η Αμερικανίδα Τζένιφερ Ντούντνα, για την ανάπτυξη μιας μεθόδου επεξεργασίας γονιδιώματος με την ονομασία «Crispr/Cas9» ή «μοριακά ψαλίδια». Χρησιμοποιώντας το οι ερευνητές μπορούν να αλλάξουν το DNA των ζώων, των φυτών και των μικροοργανισμών με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια. Αυτή η τεχνολογία έχει επαναστατικό αντίκτυπο στην ιατρική και στις βιοεπιστήμες γενικά.

Με το Νόμπελ Φυσικής 2020 θα τιμηθούν οι τρεις πρωτοπόροι της έρευνας για τις «μαύρες τρύπες»: ο Βρετανός Ρότζερ Πένροουζ, ο Γερμανός Ράινχαρντ Γκέντσελ και η Αμερικανίδα Άντρεα Γκεζ. Ο Πένροουζ ανακάλυψε πως ο σχηματισμός μιας μαύρης τρύπας είναι κάτι που προβλέπεται από τη θεωρία της γενικής σχετικότητας, ενώ οι Γκέντσελ και Γκεζ για την ανακάλυψη ενός συμπαγούς υπερμεγέθους αντικειμένου στο κέντρο του γαλαξία μας.

  

Το κοινό ενθαρρύνεται να αποστέλλει τις δικές του ερωτήσεις και σχόλια αναφορικά με το θέμα της εκπομπής στην ηλεκτρονική διεύθυνσή epistimi&This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ή στη σελίδα στο Facebook @EpistimiKaiKoinonia. Τα σχόλια και ερωτήσεις του κοινού θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση του διαλόγου και θα καθορίσουν τη συζήτηση στην εκπομπή.

 

 

Additional Info

  • Date: Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου, στις 23:05 το βράδυ από το ΡΙΚ1
  • Speaker: Το θέμα: «Το Διαδίκτυο των Πραγμάτων, τα Δίκτυα 5G: Ευκαιρίες και Ανησυχίες»

Publications & Media